Street-muodin perusteita

Nuorisomuoti ottaa vaikutteita alakulttuureista. Street-pukeutuminen ja hip hop -kulttuuri kuuluvat yhteen. Tälle pukeutumistyylille on ominaista rento vaatetus.

Hip hop syntyi New Yorkin alakulttuureissa viisikymmentä vuotta sitten. Bronxissa asuvat köyhät alkoivat tehdä omaa musiikkiaan, joka levisi sitten muutamien tiskijukkien, kuten Africa Bambaataan mukana klubeille, jossa sitä soitettiin uudenlaisen äänentoistojärjestelmän avulla. Hip hop -kulttuuriin, kuten yleensäkin alakulttuureihin, kuuluvat muun muassa omat puhetavat ja aktiivisuus poliittisiin asioihin sekä tunnistettava vaatemuoti.

Tänä päivänä street-pukeutuminen kulkee käsi kädessä hip hopiin läheisesti kuuluvien street dancen ja skeittaamisen kanssa. Näin ollen streetwear-vaatetyyli on sekoitus vähän näitä kaikkia. Siihen on poimittu monenlaisia elementtejä, mutta rentous ja mukavuus näyttävät olevan tärkeimpiä asioita.

Tyypillisiä street-vaatteita ovat lökäfarkut, erilaiset hupparit joko löysinä tai tiukempina malleina, bomber-takit, liivit, cargo-kengät sekä näihin yhdisteltyinä erilaiset asusteet, kuten aurinkolasit, kuulokkeet ja hansikkaat. Street- ja hip hop -vaatetyyli etsivät koko ajan uusia mielenkiintoisia oivalluksia pukeutumiseen. Innoitusta on haettu baseball-lippahatuista, jotka ovatkin suosittuja streetwearissa. Tosin tyyliin lukeutuu monia muitakin lippahattumalleja, kuten snapback, trucker caps ja fitted, joiden leikkaukset, muoto sekä materiaalit poikkeavat toisistaan.543733956_ebb32cac3d_b

Kunnon streetpukeutuja saattaa laittaa päähänsä lippiksen alle myös duragin, joka on osa vanhan koulukunnan hip hop -kulttuuria. Pipo ajaa saman asian, myös kesäisin käytettynä.

Collegehousut ovat aina suositut, mutta jos haetaan vielä katu-uskottavampaa asukokonaisuutta, voidaan pukeutua jumpsuitiin, joka on collegekankainen kokopuku. Sweatsuit, jossa collegehousut yhdistetään collegepaitaan, tuntuu mukavalta päällä.

Harrastaessa kadulla streetdancea ja skeittaamista, pitää vaatetyylin olla paitsi uskottavaa, myös liikkumisen mahdollistavaa. Näin ollen streetwear-pukeutumisessa pukeudutaan kiireestä kantapäähän, unohtamatta hyvin istuvia puuvillasekoitteisia alusvaatteitakaan, joissa voi olla kuvia tai tekstiä. T-paidat ja tall tees-paidat kuuluvat ympärivuotisesti kulttuuriin. Niissä voi olla isoja printtejä tai sitten ne voivat olla vain värikkäitä. Asusteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Bandana-huivia voidaan käyttää joko kaulassa tai päässä. Sen voi laittaa roikkumaan myös takataskuun perinteiseen street-tyyliin. Street-pukeutujan ei sovi unohtaa myöskään korvakoruja, kaulaketjuja tai käsikoruja, jotka viimeistelevät kellojen, laukkujen ja vöiden kanssa oikeanlaisen tyylin. Nämä kaikki ovat tuttuja niin räppärille kuin hopparille.

Street-pukeutuminen on yhtä värikästä ja moniulotteista kuin itse street dance -katutanssikin, joka rantautui Suomeen 1990-luvulla. Siinä on yhteenveto kadulta lähteneistä tanssin lajeista, kuten breakdancesta, hip hopista ja housesta. Ei muuta kuin vetämään vetoketjuhuppari päälle, street-kengät jalkaan ja opettelemaan foundationeita eli perusliikkeitä.