Klassisen työpukeutumisen kulmakivet

Jokaisella ihmisellä on oma tyylinsä, joka on osittain sisäsyntyistä, osittain opeteltua. Erityisesti liike-elämässä pukeutumiskoodi voi olla tarkastikin määritelty. Joskus säännöstö on kirjoitettu, mutta joillakin aloilla pukeutumista ohjaavat kirjoittamattomat säännöt. Tässä artikkelissa kerromme naisten klassisesta pukeutumistyylistä ja sellaisista vaatekaapin perusvaatteista, joiden ympärille voi helposta rakentaa monia erilaisia asukokonaisuuksia.

Mitä on klassinen tyyli?londons_carnaby_street_1969

Klassinen tyyli on ajatonta, laadukasta, universaalia ja tyylikästä. Se sisältää maanläheisiä perusvärejä, kuten mustaa, ruskeaa ja harmaata. Materiaalit ovat laadukkaita ja leikkaukset ajattomia. Klassista tyyliä suositaan erityisesti liike-elämässä, mutta tyyli sopii myös muille aloille sekä hieman muokattuna vapaa-aikaan. Ala säätelee pukeutumisetikettiä hyvinkin voimakkaasti ja siten esimerkiksi juristien pukeutumiseen eivät koskaan kuulu sortsit tai farkut.

Tärkeimmät vaatekappaleet

Klassisen pukeutujan vaatekaapista löytyy ainakin yksi laadukas jakkupuku. Jakkua hankkiessa on tärkeää kiinnittää huomiota sen istuvuuteen erityisesti hartialinjasta ja vyötäröstä. Muista myös tarkistaa hihojen pituus, sillä liian lyhyet hihat saavat laadukkaankin jakun näyttämään tyylittömältä. Jakku on helppo yhdistää suoriin housuihin tai esimerkiksi kotelomekkoon.

Klassisen pukeutujan vaatekaapissa on myös vähintään kahdet hyvin istuvat suorat housut. Lahkeen leveys kannattaa valita oman vartalotyypin kannalta sopivimmaksi. Prässit pidentävät jalkoja ja luovat hoikemman vaikutelman, mutta lahkeiden käännökset sopivat vain harvoille. Laadukkaat, hyvin istuvat farkut sopivat joillakin aloilla työpukeutumiseen, mutta usein silloinkin yläosaksi valitaan kauluspaita tai pusero ja jakku.

Kauluspaitoja on hyvä olla useampi kuin yksi. Perinteisen valkoisen lisäksi voit valita kaappiisi myös eri värisiä paitoja, joilla voit piristää jakkupukuasi. Perinteisen kauluspaidan lisäksi voit valita myös muita malleja, esimerkiksi kietaisumallisen tai pystykauluksisen paidan.

Tärkeät asusteet ja asusteet

Sukkahousut kuuluvat huoliteltuun pukeutumiseen ja siten myös klassisen pukeutujan vaatekaappiin. Ihonväriset sukkahousut ovat varma valinta ja kohtuullinen kiilto sopii myös arkikäyttöön. Laadukkaisiin kenkiin ja laukkuihin kannattaa panostaa, sillä hyvin pidettyinä ne kestävät jopa vuosikymmeniä. Hameen tai mekon kanssa sopivat parhaiten korkokengät, kun taas housujen kanssa voit käyttää myös matalampia ballerinoja tai loafereita. Talvella voit yhdistää hameeseen myös tyylikkäät saappaat. Myös huivit kuuluvat klassiseen pukeutumiseen, joskin värikkäimmät kuosit kannattaa jättää kaupan hyllylle.