Japanilainen katumuoti ihastuttaa ja hämmästyttää

Japanilainen katumuoti on yksi maailman tunnetuimmista ja seuratuimmista ilmiöistä kiitos sen alati muuttuvan luonteen. Japanilainen katumuoti muuttaa jatkuvasti muotoaan ja hakee uusia vaikutteita mitä mielikuvituksellisimmista paikoista. Japanilainen katumuoti voi yhtä lailla olla äärettömän suloista ja värikästä kuin karamelli, mutta myös mustanpuhuvaa ja synkkää. Muotiin voivat kuulua niin elegantit design-luomukset kuin risaiset lenkkarit. Vaikutteita muotiin haalitaan niin muinaisista kulttuureista ja aivan erityisesti Japanin omista perinteistä, mutta samalla siinä on nähtävissä innostus tulevaisuuteen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.streetwear-1657192_960_720

Kuka tahansa jotain japanilaisesta muodista tietävä on kuullut Harajukusta, joka on toiminut maassa muodin mekkana ja muotisuunnittelijoiden keskittymänä jo vuosikymmenten ajan. Täältä ponnistavat lähes kaikki japanilaiset suunnittelijat muodin aalloille ja täällä ovat edustettuna kaikki japanilaisen muodin alakulttuurit. Suomessakin on pienissä määrin nähtävissä Harajukusta alkanutta muoti-ilmiötä pukeutua tietyn tyylin mukaisesti. Esimerkkejä näitä ovat suloisen nukkemaisesti ja näyttävästi pukeutuvat lolitat. Myös goottihenkinen pukeutuminen on yksi Harajukusta peräisin olevista pääsuuntauksista. Muita trendejä ovat sukupuolineutraali pukeutuminen, “kawaii boys” -tyyliä noudattavat suloisesti pukeutuvat pojat, kogal-pukeutujat eli koulutyttötyylin nimeen vannovat sekä keijukaismainen “fairy kei” -tyyli. Tutumpi ilmiö länsimaissakin on niin kutsuttu cosplay, jossa pukeudutaan jonkun elokuva-, videopeli-, manga- tai esimerkiksi sarjakuvahahmon tyyliä mukaillen. Cosplaytä harrastavat ovat etenkin Japanissa tosissaan, sillä hahmon tyyliin ei pukeuduta ainoastaan cosplay-tapahtumissa, vaan se on ennemminkin elämäntapa. On kuitenkin huomioitava, ettei cosplaytä varsinaisesti lasketa muotisuuntaukseksi, vaan se on eräs muodin ilmiöistä.

Yllä on mainittu vain muutama esimerkki japanilaisen muodin ilmiöistä. Joka päivä Japanissa syntyy uusia muoti-ilmiöitä, joten Tokioon matkustaessa ei koskaan voi täysin tietää, mitä on luvassa. Juuri tähän kiteytyy japanilaisen muodin hienous, sillä se on tavattoman rohkeaa, elävää ja dynaamista. Japanilaisesta muodista ammennetaan valtavasti inspiraatiota eri puolilla maailmaa, vaikka monesta saattaakin tuntua, että sen suora omaksuminen tuntuisi liian jyrkältä ja turhan rohkealta omaan tyyliin sovitettavaksi. On kuitenkin muistettava, että muodissa on kyse juuri siitä, mitä japanilainen katumuoti parhaimmillaan edustaa: itsensä ilmaisemista, rajojen rikkomista ja alati uuden luomista.